2024. július 25.

Találkozási pont

18:30 óra Főkapu (Állatkerti körút 6-12.), ahol egy meglepetés élő állattál vár benneteket gondozónk.

A séta kiemelt helyszínei

Állatorvosi rendelő, Xantusház, Szavannaház: zsiráfok

Akadálymentes helyszínek

Állatorvosi rendelő, Szavannaház, Étterem

Mosdó helység

Főkapu tér, Mesterségek udvarán (akadálymentesített)

Távozási pont

Körhinta melletti kapu vagy Főkapu, körülbelül 22:00-kor.

Programleírás

Amikor a Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-ban először megnyitotta kapuit, az állatkerti állatorvoslás még igencsak gyerekcipőben járt. Így aztán a legtöbb állatkertben nem is volt külön állatorvos. Nálunk az állatgyógyászati, illetve az állategészségügyi munka az 1890-es évek elején kezdődött. Az állatkerti állatok orvoslásának lehetőségei kezdetben igen korlátozottak voltak. Hiszen nagyon kevés ismeret és tapasztalat állt rendelkezésre az egzotikus fajok anatómiájáról, élettanáról, táplálkozásáról és jellemző betegségeiről. A gyógyítási lehetőségek is egészen mások voltak a régmúlt időkben, mint manapság. Ezen az estén meglátogatjátok a mai modern Állatorvosi rendelőnket és állatkertünk egyik állatorvosával beszélgethettek.

Xantus János ház 1952-ben épült azzal a céllal, hogy a második világháború idején elpusztult régi madártelelőt pótolja. Évtizedeken át itt teleltek azok a madarak, amelyeket nyáron a kert különböző röpdéiben láthatott a közönség. Az állatházat 2007-re teljesen felújítottuk, és még ebben az évben a délkelet-ázsiai élővilág bemutatóhelyeként nyitotta meg újra kapuit. Nem véletlen, hogy a létesítményt Xántus Jánosról neveztük el: ő ugyanis nemcsak az Állatkert első igazgatója volt, hanem a délkelet-ázsiai térség élővilágának és néprajzának jeles kutatója is. A Xantusház háttérhelységeibe fogunk betekinteni: a házban élő állatok takarmányának előkészítésére szolgáló konyhába, majd a Szaporító helységbe. Ez a tér szolgáltat helyszínt az állatkertben élő madarak keltetéséhez. Megismerkedünk a keltetési folyamattal és egy tojásfelismerő játékban is részetek lehet.

Az Állatkertünkben látható Rothschild-zsiráfok eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonos, Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb, mint 700 egyed él. A zsiráfok éjjeli lakhelyén közelről megfigyelhetjük őket, gondozóik segítségével felfedezzük apróbb-nagyobb testfelépítésbeli különlegességeiket, mint a szemüket a por ellen megvédő, sűrű, hosszú szempillákat, vagy a fejük tetején viselt csontkúpokat és egyedi foltjaikat, színezetüket is.

Az est során a Dolgozói Étteremhez is elsétálunk, ahol szendvicsvacsorával készülünk nektek és többfajta itallal.

A program exkluzivitása, valamint a limitált csoportlétszám miatt jegyek csak korlátozott számban vásárolhatók!