Fővárosi Állat- és Növénykert

2024. június 27.

Találkozási pont

18:30 óra Főkapu (Állatkerti körút 6-12.), ahol egy meglepetés élő állattál vár benneteket gondozónk.

A séta kiemelt helyszínei

Ausztrálház, Takarmánykonyha, Cápasuli

Akadálymentes helyszínek

Ausztrálház, Takarmánykonyha, Étterem

Mosdó helység

Főkapu tér, Pálmaház, Mesterségek udvarán (akadálymentesített)

Távozási pont

Körhinta melletti kapu vagy Főkapu, körülbelül 22:00-kor.

Programleírás

Az Ausztrálház északi szárnyában az „Ausztrál alkony” nevet viselő bemutatóhely várja a közönséget. Itt olyan fajokat láthatunk, amelyek őshazájukban nagyrészt az éjjeli órákban aktívak. Azért, hogy őket is be lehessen mutatni a nagyközönségnek, ezen a bemutatóhelyen nappal, látogatási időben derengő félhomályt varázsolunk. Persze éjszakánként, amikor az Állatkert zárva van, napfénypótló mesterséges megvilágítással teremtünk nappalt, így nappali fényekben járhattok a házban és nézhetitek megtestközelből a gyümölcsevő denevérek közé tartozó Lyle-repülőkutyát.

Állatkertünkben külön részleg foglalkozik az állataink számára szükséges takarmányok beszerzésével, tárolásával, előkészítésével, és azzal, hogy a sok finomság eljusson az egyes állatházakig. A Takarmányozási Központból látjuk el takarmánnyal az Állatkertben lakóit, mintegy tizenegyezer állatot. Most megnézhetitek a takarmánykonyhát, a kapcsolódó hűtőtermeket és fagyasztókamrákat, illetve egyéb kiszolgáló helyiségeket. Mit eszik az oroszlán, a hangyász, a cápa vagy éppen a kenguru? Hogyan lakatunk jól több mint nyolcezer állatot nap mint nap? Mi van az Állatkert bevásárlólistáján? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a takarmánykonyha egyik munkatársától.

Miért „suli” a Cápasuli? Azért, mert az itt bemutatott cápák mind fiatal állatok, akik a közönség szeme láttára cseperednek. Ráadásul nemcsak testileg gyarapodnak, hanem a szó szoros értelmében is tanulni fognak. A Cápasuli ugyanis valóban „iskola” a cápák számára, ahol megtanulnak együtt élni más halakkal, a medencék többi lakójával, megszokják a közéjük könnyűbúvár felszerelésben lemerülő állatkerti dolgozók jelenlétét, valamint a gondozókkal, állatorvosokkal való együttműködéshez is hozzászoktatjuk őket. Ennek érdekében rendszeresen foglalkozunk az állatokkal, és különböző tréningeket végzünk velük. Többek között erről is hallhattok majd az Esti séta során tengerbiológus munkatársainktól.

Az est során a Dolgozói Étteremhez is elsétálunk, ahol szendvicsvacsorával készülünk nektek és többfajta itallal.

A program exkluzivitása, valamint a limitált csoportlétszám miatt jegyek csak korlátozott számban vásárolhatók!