Fővárosi Állat- és Növénykert

2024. június 13.

Találkozási pont

18:30 óra Főkapu (Állatkerti körút 6-12.), ahol egy meglepetés élő állattál vár benneteket gondozónk.

A séta kiemelt helyszínei

Állatorvosi rendelő, Ausztrálház, Elefántok

Akadálymentes helyszínek

Állatorvosi rendelő, Ausztrálház, Elefántok, Étterem

Mosdó helység

Főkapu tér, Pálmaház, Mesterségek udvarán (akadálymentesített)

Távozási pont

Körhinta melletti kapu vagy Főkapu, körülbelül 22:00-kor.

Programleírás

Amikor a Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-ban először megnyitotta kapuit, az állatkerti állatorvoslás még igencsak gyerekcipőben járt. Így aztán a legtöbb állatkertben nem is volt külön állatorvos. Nálunk az állatgyógyászati, illetve az állategészségügyi munka az 1890-es évek elején kezdődött. Az állatkerti állatok orvoslásának lehetőségei kezdetben igen korlátozottak voltak. Hiszen nagyon kevés ismeret és tapasztalat állt rendelkezésre az egzotikus fajok anatómiájáról, élettanáról, táplálkozásáról és jellemző betegségeiről. A gyógyítási lehetőségek is egészen mások voltak a régmúlt időkben, mint manapság. Ezen az estén meglátogatjátok a mai modern Állatorvosi rendelőnket és állatkertünk egyik állatorvosával beszélgethettek.

Az Ausztrálház északi szárnyában az „Ausztrál alkony” nevet viselő bemutatóhely várja a közönséget. Itt olyan fajokat láthatunk, amelyek őshazájukban nagyrészt az éjjeli órákban aktívak. Azért, hogy őket is be lehessen mutatni a nagyközönségnek, ezen a bemutatóhelyen nappal, látogatási időben derengő félhomályt varázsolunk. Persze éjszakánként, amikor az Állatkert zárva van, napfénypótló mesterséges megvilágítással teremtünk nappalt, így nappali fényekben járhattok a házban és nézhetitek megtestközelből a gyümölcsevő denevérek közé tartozó Lyle-repülőkutyát.

Állatkertünk tagadhatatlanul népszerű állatai az elefántok. Vajon hol élnek ők? A legnagyobb termetű lakóink mindannyian a patinás Elefántház, vagy ahogyan a régi időkben nevezték a „Vastagbőrűek házának” lakói. Az elmúlt évtizedekben lezajlott fejlesztések nyomán elefántjainknak a régi Elefántház mellett ma már a Szavannaház végében 2008-ban kialakított új Elefántcsarnok is a rendelkezésükre áll. A séta során megismerhetitek az elefántcsalád tagjait, gondozóik mesélnek történeteket nektek és hallhattok arról is, hogyan gyógyult meg Samu, a kiselefánt. Megtudhatjátok miért fontos a tréning és hogyan segíti a mindennapos munkát.

Az est során a Dolgozói Étteremhez is elsétálunk, ahol szendvicsvacsorával készülünk nektek és többfajta itallal.

A program exkluzivitása, valamint a limitált csoportlétszám miatt jegyek csak korlátozott számban vásárolhatók!