Fővárosi Állat- és Növénykert

2024. május 16.

Találkozási pont

18:30 óra Körhinta melletti kapu (Állatkerti körút 14-16.), ahol egy meglepetés élő állattál vár benneteket gondozónk.

A séta kiemelt helyszínei

Mérgesház, Hungária Háttérkertészet, Vadállatmentő Központ

Akadálymentes helyszínek

Hungária Háttérkertészet, Vadállatmentő Központ, Étterem

Mosdó helység

Mesterségek udvarán (akadálymentesített)

Távozási pont

Körhinta melletti kapu, körülbelül 22:00-kor.

Programleírás

A Mérgesház 2009-ben került átadásra abban az épületben, amelyet eredetileg 1991-ben létesítettek a kenguruk és más ausztrál állatok férőhelye gyanánt. Az épület emeleti részén Közép-Európa legnagyobb mérgeskígyó-bemutatója kapott helyet, amelyben a legerősebb mérgű, legveszedelmesebb fajoktól kezdve a Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének számító, nagyon ritka, viszont nagyon gyenge mérgű rákosi viperáig számos érdekes hüllő kerül bemutatásra. Gondozónk szemléletesen mutatja be a mérgeskígyók sajátosságait, életmódját, és elmeséli mindazt, amit a kígyómarásról tudni érdemes.

Növénykertünk egész évben pompás látnivalót kínál a nagyközönségnek. Kertészeink, kerttakarítóink és növénygyűjteményi munkatársaink rendszeres kert- és gyűjteményfenntartói munkát végeznek, mindemellett parkfejlesztéssel is foglalkoznak. A séta alkalmával meglátogatjátok a Hungária háttérkertészetünket, melyet egyébként nem láthatnátok, ha nappali látogatóként érkeznétek, mert nem a látogató térben helyezkedik el az épület. Botanikai szakemberünk segítségével megismerhetitek a nemzetközi szinten is egyre jelentősebb egzotikus, szukkulens gyűjteményünket és betekintést nyerhettek botanikai gyűjteményünk háttér üvegházaiba.

A vadállatmentés Állatkertünk természetvédelmi tevékenységének egyik fontos területe. E munka keretében Magyarországon honos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedei kapnak tőlünk második esélyt, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. A sérült állatokat meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük, s ha már képesek magukról segítség nélkül gondoskodni, szabadon engedjük őket természetes élőhelyükön. A Vadállatmentő Központban egyik állatmentő ápolónk fog kalauzolni benneteket és mesél milyen esetekkel találkozott és közvetlen közelről megismerhetitek a Mentőközpontban élő állatokat.

Az est során a Dolgozói Étteremhez is elsétálunk, ahol szendvicsvacsorával készülünk nektek és többfajta itallal.

A program exkluzivitása, valamint a limitált csoportlétszám miatt jegyek csak korlátozott számban vásárolhatók!