Fővárosi Állat- és Növénykert

2024. május 30.

Találkozási pont

18:30 óra Főkapu (Állatkerti körút 6-12.), ahol egy meglepetés élő állattál vár benneteket gondozónk.

A séta kiemelt helyszínei

Állatorvosi rendelő, Pálmaház, Szavannaház: orrszarvúak

Akadálymentes helyszínek

Állatorvosi rendelő, Pálmaház, Szavannaház: orrszarvúak, Étterem

Mosdó helység

Főkapu tér, Pálmaház, Mesterségek udvarán (akadálymentesített)

Távozási pont

Körhinta melletti kapu vagy Főkapu, körülbelül 22:00-kor.

Programleírás

Amikor a Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-ban először megnyitotta kapuit, az állatkerti állatorvoslás még igencsak gyerekcipőben járt. Így aztán a legtöbb állatkertben nem is volt külön állatorvos. Nálunk az állatgyógyászati, illetve az állategészségügyi munka az 1890-es évek elején kezdődött. Az állatkerti állatok orvoslásának lehetőségei kezdetben igen korlátozottak voltak. Hiszen nagyon kevés ismeret és tapasztalat állt rendelkezésre az egzotikus fajok anatómiájáról, élettanáról, táplálkozásáról és jellemző betegségeiről. A gyógyítási lehetőségek is egészen mások voltak a régmúlt időkben, mint manapság. Ezen az estén meglátogatjátok a mai modern Állatorvosi rendelőnket és állatkertünk egyik állatorvosával beszélgethettek.

A Pálmaház az elmúlt évtizedben a Pálmaház a trópusi Közép- és Dél-Amerika élővilágának fő bemutatóhelyévé lett. A bemutatott állatok közül az egyik legérdekesebb a kétujjú lajhár. Már csak azért is, mert ezeknél az állatoknál, ha a hétköznapok nem is telnek éppen eszeveszett sebességgel, szinte mindig van valamilyen családi öröm. A Pálmaház alatt található patinás Akvárium medencéinek jelenlegi lakói közül talán a piráják a legismertebbek, és a leghírhedtebbek is, bár a hozzájuk kapcsolódó rémtörténeteknek csak igen kevés valóságalapja van.

A séta következő állomása a Szavannaház, ahol lakóit ismerhetitek meg gondozóik kíséretében. Akadnak itt szövőmadarak, különféle hüllők, sőt még fürge kisemlősök, például csíkos fűegerek, zebramungók és törpemanguszták is. Az est kiemelt szereplői az orrszarvújaink: Layla, Lulu és Zafriel. Miért olyan híres a nagyvilágban Layla? És miért olyan fontos dátum az Állatkert életében 2007. január 23-a? Az este folyamán megtudhatjátok!

Az est során a Dolgozói Étteremhez is elsétálunk, ahol szendvicsvacsorával készülünk nektek és többfajta itallal.

A program exkluzivitása, valamint a limitált csoportlétszám miatt jegyek csak korlátozott számban vásárolhatók!