Fővárosi Állat- és Növénykert

2024. szeptember 12.

Találkozási pont

18:30 óra 18:30 óra Főkapu (Állatkerti körút 6-12.), ahol egy meglepetés élő állattál vár benneteket gondozónk.

A séta kiemelt helyszínei

Szavannaház: zsiráfok, Xantusház, Elefántok

Akadálymentes helyszínek

Szavannaház, Elefántok, Étterem

Mosdó helység

Főkapu tér, Mesterségek udvarán (akadálymentesített)

Távozási pont

Körhinta melletti kapu vagy Főkapu, körülbelül 22:00-kor.

Programleírás

Az Állatkertünkben látható Rothschild-zsiráfok eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonos, Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb, mint 700 egyed él. A zsiráfok éjjeli lakhelyén közelről megfigyelhetjük őket, gondozóik segítségével felfedezzük apróbb-nagyobb testfelépítésbeli különlegességeiket, mint a szemüket a por ellen megvédő, sűrű, hosszú szempillákat, vagy a fejük tetején viselt csontkúpokat és egyedi foltjaikat, színezetüket is.

Xantus János ház 1952-ben épült azzal a céllal, hogy a második világháború idején elpusztult régi madártelelőt pótolja. Évtizedeken át itt teleltek azok a madarak, amelyeket nyáron a kert különböző röpdéiben láthatott a közönség. Az állatházat 2007-re teljesen felújítottuk, és még ebben az évben a délkelet-ázsiai élővilág bemutatóhelyeként nyitotta meg újra kapuit. Nem véletlen, hogy a létesítményt Xántus Jánosról neveztük el: ő ugyanis nemcsak az Állatkert első igazgatója volt, hanem a délkelet-ázsiai térség élővilágának és néprajzának jeles kutatója is. A Xantusház háttérhelységeibe fogunk betekinteni: a házban élő állatok takarmányának előkészítésére szolgáló konyhába, majd a Szaporító helységbe. Ez a tér szolgáltat helyszínt az állatkertben élő madarak keltetéséhez. Megismerkedünk a keltetési folyamattal és egy tojásfelismerő játékban is részetek lehet.

Állatkertünk tagadhatatlanul népszerű állatai az elefántok. Vajon hol élnek ők? A séta során megismerhetitek az elefántcsalád tagjait, gondozóik mesélnek történeteket nektek és hallhattok arról is, hogyan gyógyult meg Samu, a kiselefánt. Megtudhatjátok miért fontos a tréning és hogyan segíti a mindennapos munkát.

Az est során a Dolgozói Étteremhez is elsétálunk, ahol szendvicsvacsorával készülünk nektek és többfajta itallal.

A program exkluzivitása, valamint a limitált csoportlétszám miatt jegyek csak korlátozott számban vásárolhatók!