Fővárosi Állat- és Növénykert

2024. augusztus 22.

Találkozási pont

18:30 óra Körhinta melletti kapu (Állatkerti körút 14-16.), ahol egy meglepetés élő állattál vár benneteket gondozónk.

A séta kiemelt helyszínei

Mérgesház, Takarmánykonyha, Cápasuli

Akadálymentes helyszínek

Takarmánykonyha, Étterem

Mosdó helység

Mesterségek udvarán (akadálymentesített)

Távozási pont

Körhinta melletti kapu, körülbelül 22:00-kor.

Programleírás

A Mérgesház 2009-ben került átadásra abban az épületben, amelyet eredetileg 1991-ben létesítettek a kenguruk és más ausztrál állatok férőhelye gyanánt. Az épület emeleti részén Közép-Európa legnagyobb mérgeskígyó-bemutatója kapott helyet, amelyben a legerősebb mérgű, legveszedelmesebb fajoktól kezdve a Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének számító, nagyon ritka, viszont nagyon gyenge mérgű rákosi viperáig számos érdekes hüllő kerül bemutatásra. Gondozónk szemléletesen mutatja be a mérgeskígyók sajátosságait, életmódját, és elmeséli mindazt, amit a kígyómarásról tudni érdemes.

Takarmányozási Központból látjuk el takarmánnyal az Állatkertben lakóit, mintegy tizenegyezer állatot. Most megnézhetitek a takarmánykonyhát, a kapcsolódó hűtőtermeket és fagyasztókamrákat, illetve egyéb kiszolgáló helyiségeket. Mit eszik az oroszlán, a hangyász, a cápa vagy éppen a kenguru? Hogyan lakatunk jól több mint tizenegyezer állatot nap mint nap? Mi van az Állatkert bevásárlólistáján? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a takarmánykonyha egyik munkatársától.

Miért „suli” a Cápasuli? Azért, mert az itt bemutatott cápák mind fiatal állatok, akik a közönség szeme láttára cseperednek. Ráadásul nemcsak testileg gyarapodnak, hanem a szó szoros értelmében is tanulni fognak. A Cápasuli ugyanis valóban „iskola” a cápák számára, ahol megtanulnak együtt élni más halakkal, a medencék többi lakójával, megszokják a közéjük könnyűbúvár felszerelésben lemerülő állatkerti dolgozók jelenlétét, valamint a gondozókkal, állatorvosokkal való együttműködéshez is hozzászoktatjuk őket. Ennek érdekében rendszeresen foglalkozunk az állatokkal, és különböző tréningeket végzünk velük. Többek között erről is hallhattok majd az Esti séta során tengerbiológus munkatársainktól.

Az est során a Dolgozói Étteremhez is elsétálunk, ahol szendvicsvacsorával készülünk nektek és többfajta itallal.

A program exkluzivitása, valamint a limitált csoportlétszám miatt jegyek csak korlátozott számban vásárolhatók!